Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ač pěkně napršelo, úplně vyhráno nad suchem ještě není

16. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Deficit srážek v české krajině je dlouhodobý. Ač pěkně napršelo, úplně vyhráno nad suchem ještě není Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz V právě končícím týdnu se srážky opravdu činily. Naprostá většina území zaznamenala přes 20 mm vody, na některých místech překročily úhrny v tomto týdnu i 40 milimetrů. Zvlášť vydatné byly srážky zejména v Pošumaví a obecně v jižních Čechách, také v Beskydech, ale i ve větší části středních Čech (Brdy, Nymbursko...) nebo Podkrkonoší, solidně zapršelo i na Českomoravské vrchovině. Naopak oblasti kde pršelo málo, byly na severozápadě Čech (Mostecká pánev), pak také kolem Hradce Králové. I zde ale napršelo vždy aspoň 5 mm. 

Výrazně se zlepšil stav půdy, což pomůže hlavně rostlinám, které mají co pít. Ale co se týče podzemních vod, na ty mají takové srážky přece jen malý vliv. Podzemní vody mají velkou setrvačnost, takže odrážejí stav srážek nejen v celých posledních měsících, ale i několika letech. A s tím poslední srážky až tak moc nepohly. Tento stav se odráží hned na naplněnosti řek. Jejich hladiny sice po deštích výrazně stouply, ale na většině míst vzápětí zase rychle klesají. Základním napájením řek v době, kdy neprší, jsou totiž právě podzemní vody. 

Podzemní vody si můžeme představit jako obrovský zásobník, který je schopen dodávat vodu do řek až několik měsíců, během kterých by z nebe ani nekáplo. Jenže současně platí, že naplnění tohoto zásobníku opravdu dlouho trvá. Obecně se doplňuje přes zimu, zatímco v letním období většinou zásobník klesá. A to i v případě, že zdánlivě hezky naprší. V létě totiž velkou část deště vypijí rostliny, přes které se následně voda vypaří zpátky do vzduchu. Do podzemí tak dojde jen malá část srážkového úhrnu. 

Některé řeky se tak i po deštích hned vrací pod dlouhodobý normál pro květen. A protože příští dny mnoho deště nepřinesou, dá se čekat, že zatímco rostliny budou mít na nějakou dobu co pít a budou prosperovat, pro vodáky se žádné velké žně nyní nekonají. A z hlediska zásobování vodou se hrozba vyschlých studní zatím jen oddálila, ale pro letošní rok ještě zdaleka nezmizela.  Zní to sice nepříliš hezky, ale skutečným řešeních sucha by bylo několik deštivých týdnů vrcholících až povodňovou situacích. Pak bychom si konečně mohli oddechnout na delší dobu.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024