Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pozdně jarní déšť a zahrádky – čemu pomohly?

23. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.zahradkari
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Déšť úrodu krásně zalil, hrozí však hniloba plodů či bujení plevele. Pozdně jarní déšť a zahrádky – čemu pomohly? Zdroj fotografie: 123rf.com

Po výrazném suchu, které Česko trápilo v posledních čtyřech letech, se situace začala pomalu zlepšovat. Letošní květen přinesl místy až 270 mm  a zatím byl srážkově bohatší i červen, ač šlo většinou spíš o přívalové deště v bouřkách. Přestože úroda vláhu potřebuje, ne všem plodům příliš mnoho deště prospívá. Jaký má tedy tak výrazné množství srážek vliv na úrodu na zahrádkách a co s tím?

Zrání ovoce a zeleniny samozřejmě závisí na místním klimatu a může se mezi různými místy České republiky lišit až o několik týdnů. V teplejších oblastech Česka, jako např. na jižní Moravě, sklízí již od počátku června jahody. Těm déšť prospívá spíše méně a rozhodně se doporučuje nesbírat je v období dešťů, jelikož vlhčí plody se rychleji kazí. Abychom předešli plísni, je možné zabránit plodům v kontaktu s rozmáčenou půdou podkládáním plastovými košíčky. V chladnějších oblastech, např. ve Slezsku, se nyní sklízí kedlubny, okurky, salát a cibule a déšť jim povětšinou spíš neuškodil.

Zvýšené množství srážek nemusí pomoci ani višním a malinám, které se již také mohou sbírat. Zatímco maliny mohou natáhnout vodu a ztrácí pak sladkost, u třešní a višní hrozí postižení hnilobou. Doporučuje se v takovém případě odstraňovat nakažené třešně či višně, aby se hniloba nepřenášela na ostatní plody.

Teplé a vlhké počasí podporuje u jádrovin padlí a strupovitost, na něž se doporučuje aplikace postřiku v týdenních až desetidenních intervalech. Pokud vám ovocné stromy nasadily příliš mnoho plodů, pomůže jim ruční protrhávání neboli probírka. U zeleniny je pak dobré po déletrvajících deštích půdu nakypřit a vytrhat plevel.

Pokud vás kromě zahrádky láká i houbaření, pak vám deště jistě udělaly radost. Začátkem června zmizely poslední jarní a začaly se objevovat hřibovité houby. Aktuálně lze v českých lesích narazit na kováře, dubáky, křemenáče a růžovky. Bohužel houby zatím nerostou všude a na některých místech je ještě potřeba mít trpělivost – však ony se objeví!



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024