Prvomájovou romantiku pomalu ničí klimatické změny

1.5.2019

Třešně jsou už většinou odkvetlé

Prvomájovou romantiku pomalu ničí klimatické změny
Kdo by neznal tu klasiku všech romantik - na prvního máje se políbit pod rozkvetlou třešní! K realizaci této aktivity ovšem v posledních letech chybí jedna z důležitých součástí, a sice právě rozkvetlé třesně. Stále rychlejší nástup jara způsobil loni i letos, že třešně si své kvetení odbyly už v dubnu. V nejteplejších částech republiky začaly kvést už před 5. dubnem, na většině území pak do 15. dubna. Pouze 20 % nejvyšších poloh zaznamenalo začátek kvetení po 20. dubnu a zde by měly prvního máje vydržet.

Je to zhruba o dva týdny dřívější kvetení, než by odpovídalo dřívějšímu normálu. Pohled na chod průměrných teploty v Česku ukazuje, že oteplení o 1 °C oproti normálu urychluje kvetení a i další vegetační fáze zhruba o 10 dní. Jelikož se klima v Česku už zhruba o 1,5 °C oteplilo, potýkáme se už běžně s dvoutýdenním  předstihem přírody oproti dřívějším zvyklostem. V některých letech i větším. Pokud budou změny klimatu pokračovat stávajícím a předpokádaným temptem, dočkáme se během dalších zhruba 30 let dalšího urychlení pučení, kvetení i zrání plodin o zhruba dva týdny. Ideální čas pro polibek pod rozkvetlou třešní tak bude už na prvního apríla a jahody budeme standardně sbírat v květnu.

I když se posunou vegatační fáze do časnější části jara, stále by na začátku května mělo něco kvést. Ovocné stromy kvetou zhruba současně (záleží na odrůdě, obecně o trochu později kvetou například višně), ale větší šanci máme u jiných dřevin, které dosud kvetly později - bez, akáty, v zahradách nádherné rododendrony nebo magnolie. Zkrátka a dobře, možná bude třeba kvůli oteplování klimatu prvomájovou tradici trochu upravit, a nebo se vydávat za romantikou do hor, kde je kvetení opožděné. Kdo však láskou hoří, tomu to jistě zase takovou překážkou nebude.

Hezký první máj a i všechny další dny!


Autor: redakce, ms, meteocentrum.cz

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK