Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Prvomájovou romantiku pomalu ničí klimatické změny

1. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Třešně jsou už většinou odkvetlé Prvomájovou romantiku pomalu ničí klimatické změny Zdroj fotografie: 123rf Kdo by neznal tu klasiku všech romantik - na prvního máje se políbit pod rozkvetlou třešní! K realizaci této aktivity ovšem v posledních letech chybí jedna z důležitých součástí, a sice právě rozkvetlé třesně. Stále rychlejší nástup jara způsobil loni i letos, že třešně si své kvetení odbyly už v dubnu. V nejteplejších částech republiky začaly kvést už před 5. dubnem, na většině území pak do 15. dubna. Pouze 20 % nejvyšších poloh zaznamenalo začátek kvetení po 20. dubnu a zde by měly prvního máje vydržet.

Je to zhruba o dva týdny dřívější kvetení, než by odpovídalo dřívějšímu normálu. Pohled na chod průměrných teploty v Česku ukazuje, že oteplení o 1 °C oproti normálu urychluje kvetení a i další vegetační fáze zhruba o 10 dní. Jelikož se klima v Česku už zhruba o 1,5 °C oteplilo, potýkáme se už běžně s dvoutýdenním  předstihem přírody oproti dřívějším zvyklostem. V některých letech i větším. Pokud budou změny klimatu pokračovat stávajícím a předpokádaným temptem, dočkáme se během dalších zhruba 30 let dalšího urychlení pučení, kvetení i zrání plodin o zhruba dva týdny. Ideální čas pro polibek pod rozkvetlou třešní tak bude už na prvního apríla a jahody budeme standardně sbírat v květnu.

I když se posunou vegatační fáze do časnější části jara, stále by na začátku května mělo něco kvést. Ovocné stromy kvetou zhruba současně (záleží na odrůdě, obecně o trochu později kvetou například višně), ale větší šanci máme u jiných dřevin, které dosud kvetly později - bez, akáty, v zahradách nádherné rododendrony nebo magnolie. Zkrátka a dobře, možná bude třeba kvůli oteplování klimatu prvomájovou tradici trochu upravit, a nebo se vydávat za romantikou do hor, kde je kvetení opožděné. Kdo však láskou hoří, tomu to jistě zase takovou překážkou nebude.

Hezký první máj a i všechny další dny!




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024