Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zahrádkáři, pozor! Čekáme ranní mrazíky

24. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz, izahradkar.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V noci z pondělí na úterý teploty klesnou místy až pod -4°C. Zahrádkáři, pozor! Čekáme ranní mrazíky Zdroj fotografie: 123rf

Teplé počasí posledních dvou týdnů, zejména víkendů, se projevilo i v přírodě. Na mnoha místech České republiky již vykvetly jarní rostlinky, kromě bledulí a sněženek také třeba tulipány či krokusy. Pokud se rostliny probouzí i na vaší zahradě, měli byste být opatrní – v úterý totiž teploty ještě mohou klesnout pod bod mrazu.

Hlavním problémem je úbytek oblačnosti, ke kterému pravděpodobně dojde v pondělí večer. Teploty pak díky zvýšenému vyzařování klesnou pod °C, a to na většině území. Nad nulou by měly teploty zůstat pouze v Polabí, na jižní Moravě a na Ostravsku, naopak v horských oblastech, jako třeba na Šumavě, mohou klesnout i pod -4°C.

Mezi nejcitlivější rostliny patří teplomilné druhy zeleniny, jako např. papriky, rajčata či okurky. Problém může nastat u již kvetoucích stromů, jako třeba mandloní či třešní, u nichž hrozí opadání květů. Mezi vhodná opatření proti mrazu patří zakrývání či kopčení rostlin zeminou či kompostem, u stromům může pomoct postřikování vodou. Pokud byste doma náhodou našli ventilátor, můžete jej zkusit vyzkoušet. Ventilátor totiž zlepšuje promíchávání vzduchu a zabraňuje tak vzniku přízemní inverze, která mrazíky často doprovází.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024