Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladné počasí zbrzdilo vegetační sezonu

27. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 3. 2018 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pyl se začne ve větší míře objevovat až po Velikonocích Chladné počasí zbrzdilo vegetační sezonu Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Chladný konec února a větší část března mají za následek vznik zpoždění ve vývoji rostlin. Až do půlky února bylo nadprůměrně teplo, takže stihly velmi brzy odkvést sněženky a částečně v nižších polohách vykvetla i třeba líska. Pak ale nastoupily mrazy a s nimi se i příroda zastavila. Nyní můžeme u vegetace sledovat zase pomalé probouzená, přičemž vývoj je zhruba o dva týdny opožděný oproti normálu. 

S pozdějším rozpukem přírody souvisí dobrá zpráva pro alergiky, kteří si užijí bez pylu ještě i Velikonoce. Zatím nic moc nekvete a výraznější nástup pylu v ovzduší předpokládáme až na začátku dubna. Bude to záviset pochopitelně na vývoji počasí, které zatím zůstává na chladnější úrovni. Nad dlouhodobý průměr se dostaneme až příští týden, kdy denní teploty poskočí na 15 °C, což dá konečně zelenou kvetoucím rostlinám.

Vývojem vegetace se zabývá věda nazývající se fenologie. Podobně jako počasí, i vývoj vegetace je monitorován na vybraných stanicích v Česku, které se nachází v různých nadmořských výškách, aby bylo možné vývoj vegetace popisovat pro různé oblasti. Pozorovatelé zaznamenávají tzv. butonizaci, tedy pučení květních pupenů, dále pak začátek kvetení a také konec kvetení dané rostliny. Z hlediska alergenů, které zajímají řadu lidí, začínají tradičně sezonu líska a olše, následuje vrba (ta nás teď čeká), pak habr a bříza. Na konci dubna už nastupuje obrovské množství květin a stromů...



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024