Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Krupobití – postrach nejen ovocnářů

6. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2017 | rp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
K největším pohromám pro malé i velké pěstitele ovoce nepatří choroby nebo škůdci, ale nečekané vrtochy počasí. K těm nejzákeřnějším meteorologickým jevům patří krupobití - jeho následky mohou v několika minutách zničit téměř celou úrodu. Krupobití – postrach nejen ovocnářů Zdroj fotografie: 123rf

Silný vítr, velikost krup či délka krupobití, to jsou vlivy, které mohou v krátkém čase zmařit veškeré úsilí sadařů i zahrádkářů. V krajních případech kromě poškození aktuální úrody dojde i k závažným poškozením stromů (polámání větví, poškození listí).

  • Porosty brambor mohou kroupy poničit natolik, že rostliny ukončí předčasně svůj růst.
  • Silný vítr společně s kroupami dokáže napáchat nenávratné škody v ovocných sadech. Část nezralých plodů skončí na zemi, ostatní bývají otlučené a tak se snadněji kazí.
  • Nemalé škody mohou kroupy napáchat na sklenících.

Předvídat krupobití je možné velmi obtížně. Tento jev bývá spíše lokálního charakteru v délce trvání několika minut. Bohužel, následky mohou být fatální. Pravidelné sledování aktualizovaných předpovědí počasí, zejména s komentářem meteorologa uvádějícího pravděpodobnost, může pomoci se předem připravit. Proto např. majitelé velkých ovocných sadů či vinaři, kteří jsou na úrodě existenčně závislí, velmi úzce spolupracují s meteorologickou službou. A stále častěji alespoň nad část svých pozemků instalují ochranné sítě či stany.

Kromě zvážení ochranných sítí je potřeba zejména průběžně pečovat o správný řez ovocných stromů, podpírat včas větve s bohatou úrodou a také nezapomínat na včasné protrhávání nadměrného množství nasazených plodů. V čím lepší kondici naše stromy budou, tím lépe dokáží případné kalamitě čelit či se z ní vzpamatovat.

Pokud však dojde na nejhorší a živly zasáhnou naši úrodu, měli bychom věnovat zahradě zvýšenou pozornost. To znamená, že bychom měli co nejdříve odstranit následky řádění. Jedině tak předeme rozvoji hnilob a dalších chorob na potlučeném ovoci.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024