Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oteplování ohrožuje celosvětové úložiště semen na Špicberkách

14. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 6. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na tomto souostroví se projevují změny klimatu obzvlášť výrazně. Oteplování ohrožuje celosvětové úložiště semen na Špicberkách Zdroj fotografie: 123rf O tom, že se klima na Zemi otepluje, už jistě slyšel každý, byť důvěra v tyto zprávy je rozdílná. Na norském souostroví Špicberky je ale lidé nezpochybňují. Zatímco jinde ve světě se změny klimatu projevují zvyšováním teploty zatím jen o desetinky stupně oproti dřívějšímu stavu, na který byly zvyklé minulé generace, zde u polárního kruhu se jedná o podstatně rychlejší oteplování v řádu až několika stupňů. 

Projevuje se to velmi rychlým táním trvale zmrzlé půdy - permafrostu. Průměrná teplota permafrostu v hloubce 10 metrů, kde už se příliš neprojevuje sezónní kolísání, se zvýšila za posledních dvacet let z -6 °C na -4 °C, které byly zaznamenány v minulém velmi teplém roce. V přízemní vrstvě permafrost přes léto výrazně odtál, což způsobilo i částečné zaplavení celosvětové genetické banky - rozsáhlé stavby, které byla právě na Špicberkách vybudována v podzemí, aby se v ní uložily všechny světové druhy semen zemědělských plodin.

Špicberky byly pro vybudování tohoto díla vybrány proto, že se zde nachází trvale zmrzlá půda, což je ideální místo pro ukrytí semen před nástrahami válečných konfliktů a jiných problémů. Jenže v posledních letech se oteplilo tak výrazně, že ani tento věčný led není zase tak věčný, jak se předpokládalo. Norové, kteří obří podzemní sklady spravují, už provedli různá opatření, včetně odebrání elektroinstalace, jež způsobovala zvyšování teploty ve skladišti a podporovala tak tání okolního permafrostu. Omezen byl i pohyb návštěvníků.

Situace ale není zase tak vážná, protože v hloubi hory, kde jsou semena zemědělských plodin skutečně uložena, zůstává permafrost zmrzlý. Odtávání proběhlo pouze u povrchu a zaplaven byl "jen" přístupový tunel. Aspoň prozatím. Boj s tajícím permafrostem bude zřejmě pokračovat, protože všechny prognózy klimatologů naznačují, že se Špicberky budou potýkat s dalším zvyšováním teplot i v dalších desetiletích.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024