Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Podzimní zbarvení stromů je letos slabší

24. 10. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 10. 2016 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Deštivé počasí příliš neprospívá barvenému podzimu... Podzimní zbarvení stromů je letos slabší Zdroj fotografie: 123rf Poměrně teplé září a následně deštivý říjne s sebou nesou nenápadnou souvislost - letošní podzim nehýří tolika barvami jako v některých jiných letech. Vysoké teploty v září způsobily, že vegetace dlouho zůstávala zelená v domnění, že léto ještě pokračuje. A s příchodem říjnového ochlazení zase chybějí sluneční paprsky, které by dokázaly z listů vytáhnout jejich červená a žlutá barviva.

Samozřejmě to neznamená, že by barvené listy nebyly letos vůbec k vidění. Jsou, jejich rozsah se odvíjí i od konkrétní lokality. Jde však o porovnání s jinými roky, kdy bývá podzim ještě o něco barevnější. Někde ještě ke zbarvení může dojít v nejbližších dnech, ale většinou už listy začínají opadávat. Často ještě v trochu zelenějším stavu než obvykle.

Princip barvení listů je jednoduchý - na podzim dochází k útlumu fotosyntézy, což je spojené s úbytkem chlorofylu. Tato látka zelené barvy se projevuje během léta intenzivněji než jiné látky listech, ale s koncem fotosyntézy se naopak rozpadá dřív. Pak nastává chvíle, kdy listy ještě drží na stromě, ale už bez aktivního chlorofylu, a ke slovu se dostávají jiná barviva - antokyan, xantofyl či karoten. Různá míra zastoupení těchto látek vede k rozmanité barevnosti podzimního listí.

I když už Česko zažilo i krásnější podzimy než je ten letošní, určitě stojí za to se na nějakou procházku do podzimních listnatých lesů vydat. Pořád nabízejí atmosféru, která je k vidění jen několik týdnů v roce.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024