Vhodný čas pro sklizeň cibule nejlépe poznáme podle stavu natě. Stačí, když polehne nať u jedné třetiny, případně jedné poloviny porostu. Nať bývá ještě z větší části zelená, žloutnout začínají pouze spodní listy.
Dosušení prodlouží životnost
Sklizenou cibuli necháme i s natí prosychat rozloženou na záhoně. Osychat může několik dní až dva týdny. Pokud by to počasí nedovolovalo, tak svážeme vždy asi 15 cibulí a dosušíme je pod přístřeškem.
V případě dlouhodobé předpovědi deštivého počasí, případně odjezdu na dovolenou, rozložíme cibule volně na lísky a sušíme v dobře větrané místnosti.
Nať neoddělujte předčasně
Zaschlou nať ukroutíme přibližně po 3 – 4 týdnech. Zaschlé cibuli také očistíme vrchní špinavé slupky.
Dobře dosušenou cibuli můžeme, podobně jako česnek, svazovat do copů. V takovém případě nať neodstraňujeme. Předností copů je nejen atraktivní vzhled, ale především velmi dobrá skladovatelnost a úspora místa.
Více informací o sklizni různých druhů cibule najdete v článku Kdy a jak sklízet cibuli na Zahradním webu.
Více k tématu
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí
Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!
Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...