Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejvyšší čas na zazimování zahrad a chat

14. 11. 2015 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 11. 2015 | rp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na konci příštího týdne již očekáváme pokles teplot k bodu mrazu. Je tedy již nejvyšší čas pro zazimování nejen chat, ale i dokončení posledních zahradních úprav před zimou. Nejvyšší čas na zazimování zahrad a chat Zdroj fotografie: 123rf
Kromě vypouštění vody a standardních prací před zimou je potřeba připravit i zahradu na nastávající zimu. Kromě nastýlek a pokládání chvojí kolem citlivých keřů a rostlin doporučujeme i zazimovat jezírka a venkovní vodu.

Jezírka vyčistěte a zazimujte
Vodní hladina dodává zahradám osobité kouzlo. Ale zároveň vyžaduje i péči odpovídající velikosti a využití. Pokud máte na zahradě jezírko či rybníček, nezapomeňte na včasnou přípravu na zimu. Zapomínat bychom neměli ani na důkladné vypuštění a uskladnění závlahových hadic.
 
Listí do vody nepatří
Vítr si rád pohrává se vším, do čeho se může opřít. Jen těžko můžeme zabránit, aby část opadaného listí neskončila na vodní hladině. Zpočátku může být pohled na hladinu pokrytou podzimně vybarvenými listy příjemný, ale určitě bychom tam listí neměli nechávat dlouho.
 
Mnoho práce s čištěním jezírka si ušetříme, pokud včas zakryjeme hladinu vody kovovou nebo plastovou sítí s drobnými oky. Vypnout ji můžeme na rám z lehkého dřeva. Tak zabráníme, aby listí padající ze stromů znečišťovalo vodu. Zbylé listí spolu s ostatními nečistotami pak snadno vylovíme z vody speciální síťkou, sítí nebo hráběmi.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024