Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příštích 5 let bude pravděpodobně nejteplejších od začátku měření

23. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 09:30 23. 5. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
K dlouhodobému globálnímu oteplování se přidá vliv jevu El Niño Příštích 5 let bude pravděpodobně nejteplejších od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf

V posledních přibližně 50 letech pozorujeme rychlý vzestup globální teploty, pro který se vžil název globální oteplování. V rámci tohoto trendu dochází k meziročnímu kolísání vlivem různých faktorů. Jedním z nejvýznamnějších je střídání fází El Niño a La Niña.

První zmíněná fáze souvisí s oteplením pacifických vod západně od Peru a je patrná i na globální teplotní řádě výkyvy směrem nahoru. Fáze La Niña se naopak projevuje ochlazením nebo alespoň zpomalením oteplování. Podrobněji se těmto jevům věnujeme v naší encyklopedii.

Právě během letošního léta se očekává nástup teplejší fáze El Niño. Pokud k tomu přičteme stále silnější vliv skleníkových plynů na klima, tak je velmi pravděpodobné, že se z globálního pohledu dočkámě nových rekordů.

Světová meteorologická organizace (WMO) předpokládá, že s pravděpodobností 98 % bude jeden z příštích pěti let zatím celkově nejteplejší (v rámci období přístrojového měření) a stejně tak, že bude nejteplejší pětileté období jako celek. S pravděpodobností 66 % se potom očekává zatím přechodné překročení hranice celkového oteplení 1,5 °C. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024