Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mračna vznikající při velkých požárech ovlivňují stratosféru

27. 2. 2023 | Poslední aktualizace: 09:56 27. 2. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mračna z rozsáhlých požárů dramaticky ovlivňují stratosféru, tvrdí nové studie. Mračna vznikající při velkých požárech ovlivňují stratosféru Zdroj fotografie: publicdomainpictures.net

Snad doslova celý svět obletěly družicové a pozemní snímky obrovských mračen dýmu z lesních požárů, které v posledních letech zasáhly západ Spojených států a Austrálii. Tým vědců zaměřujících se na studium atmosféry pod vedením NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) na základě provedených výzkumů došel k závěru, že velké a vertikálně mohutné oblaky dýmu z lesních požárů významně a  dlouhodobě ovlivňují stratosféru a klima na Zemi.

Při velkých požárech je do atmosféry emitováno také velké množství kondenzačních jader, díky kterým se následně mohou rozvíjet vertikálně mohutná konvekční oblaka, která v tomto případě označujeme jako pyrocumuly. Z pyrocumulů se následně může rozvíjet bouřková oblačnost, tedy pyrocumulonimby. Bouřky a bouřková oblačnost, jejichž spouštěcím faktorem jsou požáry, může zasahovat až do stratosféry. Do stratosféry se tak tím pádem dostává dým a další produkty emitované požáry.

Měření, která se zaměřovala na pyrocumulonimby zasahující do stratosféry, ukázala, že tato oblačnost dramaticky navyšuje koncentrace černého uhlíku a organického uhlíku ve spodní stratosféře. Tento efekt následně vedl k ochlazení planety.

Znepokojivý je fakt, že výskyt pyrocumulonimbů je stále častější, o čemž svědčí i výskyt rekordních událostí v letech 2017, 2019 a 2020. Dopad těchto událostí na stratosféru byl výrazný. Vědci se aktivně zajímají o tento typ bouřkové oblačnosti, protože díky ní setrvávají emise z požárů v atmosféře déle v porovnání s ostatními požáry. Pyrocumulonimby tak ovlivňují klima v mnohem větším měřítku. Podobně se chovají také pyrocumulonimby, které vznikají při velkých sopečných erupcích. Výzkum těchto jevů je velmi důležitý, protože výrazně ovlivňují letectví nebo solární geoinženýrství.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024