Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V důsledku oteplování klimatu budou cyklóny v Arktidě intenzivnější

25. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 11. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Každoročně ohrožují hurikány pobřeží Severní Ameriky a je zřejmé, že s klimatickými změnami se jejich intenzita zvyšuje. Podobné bouře mohou zasáhnout i chladnější oblasti Arktidy a podle nového výzkumu by měly být také v budoucnosti silnější. V důsledku oteplování klimatu budou cyklóny v Arktidě intenzivnější Zdroj fotografie: 123rf.com

Podle nové studie zveřejněné v listopadu 2022 vědci z NASA lze očekávat, že arktické cyklóny v jarním období do konce tohoto století zesílí kvůli úbytku mořského ledu a rychle se zvyšujícím teplotám. Tyto podmínky povedou k vzniku hlubších cyklón, které jsou spojeny s bouřemi. Tato situace zapříčiní intenzivnější deport teplejšího a vlhčího vzduchu do Arktidy.

Cyklóny budou mnohem silnější především, co se týče atmosférického tlaku, rychlosti větru a srážek. Zpočátku budou bouře přinášet větší množství sněhu, ale při dalším vzestupu tepot nad bod mrazu budou bouře přinášet spíše déšť, což může ovlivnit mořský led. Pokud cyklóny začnou na jaře přinášet srážky, může mořský led začít tát dříve a také menší množstí mořského ledu přežije letní období tání.

Změny v rozloze mořského ledu umožní oceánu poskytnout více energie do atmosféry pro hlubokou konvekci, což zvýší intenzitu bouří. Bouře by se v příštích desetiletích mohly dostat dál na sever a zasáhnout oblasti Arktidy, které byly doposavad nedotřeny. Bouře by následně mohly představovat riziko pro arktické ekosystémy a obchodní a průmyslové aktivity.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024