Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Udržení globálního oteplení pod 1,5 °C je skoro nemožné

24. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 11. 2022 | Michael Matějka,meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Emise v nejbližších desetiletích výrazně ovlivní jaké bude klima ve druhé polovině století Udržení globálního oteplení pod 1,5 °C je skoro nemožné Zdroj fotografie: 123rf

Pařížská dohoda z roku 2015 si dala za cíl udržet globální nárůst teploty pod 2 °C, ideálně na úrovni 1,5 °C. Předpokládá se totiž, že překročení této hranice výrazně zvýší riziko extrémních jevů jako jsou lesní požáry nebo změny srážkového režimu. V našich podmínkách představují velké riziko i četnější a silnější periody sucha. 

Bohužel podle aktuálních výpočtů se dosažení tohoto cíle jeví jako stále méně pravděpodobné. K omezení oteplení na úrovni kolem 1,5 °C by bylo potřeba dramaticky srazit emise už v nejbližších letech. Do roku 2030 by měly emise klesnout na polovinu a ke konci století už by bylo potřeba abychom z amosféry odebírali více CO2 a dalších skleníkových plynů než do ní vypouštíme. 

Vzhledem k tomu, že žádná taková změna není na obzoru a předpokládat můžeme spíš zpomalení růstu emisí a později snad pozvolný pokles, bude oteplení pravděpodobně výraznější než 1,5 °C. Optimistické varianty podle výpočtů Climate Action Tracker počítají s 1,8 - 2,0 °C, realistické spíš s hodnotami kolem 2,7 °C, což je z globálního pohledu opravdu značná změna, která by měla dramatický dopad na přírodní prostředí a tedy i na člověka.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024