Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na třech stanicích se teploty v neděli vyšplhaly i přes 25 °C

30. 10. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 10. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Česká republika se stále nachází v teplém jižním až jihozápadním proudění. Teplý vzduch se sem dostává zejména na vyšších vrstvách atmosféry, takže na horách byly v neděli registrovány nezvykle vysoké teploty. Padlo také mnoho teplotních rekordů. Na třech stanicích se teploty v neděli vyšplhaly i přes 25 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

V průběhu neděle byly zejména na Šumavě registrovány na konec října nezvykle vysoké teploty. Pravděpodobně nejvyšší teplota byla naměřena na stanici Vimperk, kde se po poledni vyšplhala až k letním 26 °C. Velice teplo bylo např. také na stanici Horská Kvilda, kde se teploty v odpoledních hodinách pohybovaly okolo 24 °C. Podotkněme, že tato stanice leží v nadmořské výšce 1052 m. Celkem se teploty nad 25 °C vyšplhaly na třech stanicích, a to na již avizované stanici Vimperk, dále v Kašperských Horách a v Hliništi. Pro tento den (30. 10.) bylo celkem přepáno 86 rekordů na stanicích, které měří alespoň 30 let a více. rovněž byly v neděli překonány i tři měsíční rekordy a to na stanicích Nová Ves v Horách, Měděnec a Churáňov.  

Vysoké teploty byly registrovány v průběhu neděle i na ostatních českých horách. Například na Sněžce byla teplota okolo 16-17 °C, nebo na Klínovci okolo 19 °C. Teplo, avšak ne tak velké, bylo i na moravských a slezských pohořích, např. na Lysé hoře byla registrována teplota přes den okolo 16 °C. 

Velmi teplé počasí je způsobeno jižním prouděním, kdy zejména ve vyšších vrstvách troposféry k nám proniká velmi teplý vzduch. Především pak v závětří za pohořími (např. v závětří Šumavy) se projevuje také fénový efekt. Zde dochází při sestupu vzduchu z hor do nižních poloh k suchoadiabatickému ohřevu. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024