Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonová díra nad Antarktidou se nadále zmenšuje

27. 10. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 10. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz, www.nasa.gov
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ozonová díra, která se každoročně objevuje nad Antarktidou a největšího rozsahu nabývá v průběhu podzimu dosáhla letos v období od 7. září do 13. října průměrné rozlohy 23 milionů km2. Letošní rozloha tak byla menší než loni. Ozonová díra nad Antarktidou se nadále zmenšuje Zdroj fotografie: 123rf.com

Ozonová anomálie nebo také díra, se každoročně objevuje nad Antarktidou v průběhu podzimu. To je zapříčiněno tím, že v průběhu polární noci se ve stratosféře nad jižním pólem vytvářejí stratosférická polární oblaka, na kterých dochází k zachycování látek poškozujících ozon (jako např. atomy chloru a fluoru). Na jaře na jižní polokouli (tedy v našich podmínkách na podzim) dochází v důsledku slunečního záření k aktivaci těchto látek, které následně reagují s molekulami ozonu. Při těchto reakcích dochází k destrukci ozonu a poškození ozonové vrstvy, čímž se nad jižním pólem vytváří ozonová anomálie. 

Ozonová díra byla poprvé pozorována v průběhu 80. let minulého století nad Antarktidou. V reakci na tato zjištění byl v roce 1987 přijat Montrealský protokol, což je dohoda o snížení a ukončení výroby látek poškozujících ozonovou vrstvu. 

Rekordně nízké hodnoty stratosférického ozonu byly pozorovány v letech 1992 a 1993, od té doby se ozonová anomálie postupně zmenšuje a zaceluje, zejména tedy v posledních dvou desetiletích. Existují však i určité výjimky, např. rok 2020, kdy byla ozonová anomálie neobvykle velká. Kolísání je způsobeno především variabilitou v síle polárního víru nad Antarktidou.  



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024