Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O arktickém ledu víme opět o něco víc

22. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 9. 2022 | Michael Matějka,meteocentrum.cz;phy
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vědcům se podařilo rozšířit měření tloušťky mořského ledu O arktickém ledu víme opět o něco víc Zdroj fotografie: 123rf Mořský led v arktické oblasti představuje kvůli svým vlastnostem důležitou součást klimatického systému naší planety. Na rozdíl od vody má led vysoké albedo (odrazivost), které má za důsledek, že se velká část slunečního záření od ledu odrazí zpět do vesmíru a neohřeje povrch, resp. vzduch nad ním. Pokud na led napadne čerstvý sníh, tak může odrážet i více než 80 % přicházejícího záření.

U mořského zámrzu můžeme sledovat několik parametrů. O rozloze ledu máme velmi kvalitní údaje ze satelitního pozorování již více než 40 let, ale problémem dlouho zůstávalo celoročně spolehlivé měření mocnosti ledové vrstvy. Měření síly ledu ze satelitů fungovalo přes zimu, problémem ale bylo letní období, kdy nebylo moc dobře možné odlišit tající led a plochy volné vody.

Tento problém se díky využití metod umělé inteligence nyní podařilo vyřešit vědcům z univerzit v Tromsø a v Bristolu. Nová data budou mít přínos jak pro prognózy vývoje klimatu, tak pro lodní dopravu na dalekém severu, pro kterou jsou informace o mocnosti a rozsahu mořského ledu velmi důležité.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024