Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní bouřka poničila Jeseník nad Odrou

11. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu se vyskytovaly přeháňky a bouřky. Na některých místech byly i intenzivnější a přinášely silný vítr, přívalové srážky a kroupy. Sobotní bouřka poničila Jeseník nad Odrou Zdroj fotografie: 123rf.com

Bouřky se vytvářely v přílivu chladnějšího a vlhčího vzduchu od severozápadu, který k nám proudil po zadní straně tlakové níže se středem nad Pobaltím. Bouřkám se dařilo díky vysoké vlhkosti a dostatečnému množství energie v atmosféře pro rozvoj konvekčních proudů. 

Asi největší škody napáchala sobotní bouřka v Jeseníku nad Odrou, což je vesnice nedaleko Nového Jičína. Při bouřce se zde vyskytl silný vítr, který strhával střešní tašky, lámal stromy a větve a odnášel předměty ze zahrad. Podle svědků vítr zvedl i zahradní domek nebo trampolínu. 

Podle charakteru škod se mohlo jednat i o slabé tornádo, to je však nutno ještě ověřit na základě terénního šetření v zasažené lokalitě. Na zbytku republiky škody způsobené větrem nebyly hlášeny. Bouřky přinášely také kroupy, například v Novém Jičíně byly v sobotu registrovány kroupy o velikosti 2-3 cm.  



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024