Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kolik srážek zatím v červnu napršelo?

22. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky v Česku jsou zatím rozloženy nerovnoměrně v prvních třech červnových týdnech. Kolik srážek zatím v červnu napršelo? Zdroj fotografie: 123rf

Červnové úhrny srážek se na jednotlivých místech v České republice odvíjejí od toho, zda se v dané lokalitě vyskytly bouřky či nikoli. Nejméně srážek zatím registrujeme v severozápadní polovině Čech. Zde na některých místech spadlo i míň než 20 mm srážek, a to především v Karlovarském a Ústeckém kraji. 

Naopak nejvíce srážek zatím napršelo na Šumavě, především v její severozápadní části a také v jihovýchodní části Moravskoslezského kraje. Na těchto místech napršelo i přes 100 mm, někde i přes 120 mm.  

Můžeme zde zmínit extrémní srážkovou událost z Frýdku-Místku z 9. 6. 2022. Zde během velmi krátké doby napršelo až okolo 100 mm srážek. Tyto srážky způsobily lokální povodně v této oblasti a vyplavily zahrádkářskou kolonii. Srážky byly způsobeny jevem, který označujeme jako back building. To znamená, že se bouřky propagují proti směru proudění a zdánlivě tak zůstávají na jednom místě. Ve skutečnosti tak Frýdek-Místek přešlo několik bouřek, které vznikaly na jeho jižní straně, pak jej přešly a rozpadávaly se na jeho severní straně. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024