Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hladina moří roste stále rychleji

22. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;WMO
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zvyšuje se i obsah tepla v mořské vodě Hladina moří roste stále rychleji Zdroj fotografie: 123rf

Jedním z nejvýznamnějších projevů současné změny klimatu je postupný vzestup hladiny moří. K němu dochází jednak kvůli tajícím ledovcům na pevnině, ale také vzhledem k teplotní roztažnosti mořské vody (teplejší voda zabírá větší objem).

Právě změny mořské hladiny jsou jedním z témat aktuální zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) věnované stavu klimatu na Zemi. Závěry jsou poměrně znepokojující. V posledních 9 letech hladina moří rostla v průměru o 4,5 mm za rok, což je více než dvojnásobek růstu hladiny mezi lety 1993 a 2002. Celkem za posledních 29 let vzrostla hladina skoro o 10 centimetrů. To se může zdát málo, ale musíme si uvědomit, že nejde jen o průměrnou hladinu, ale i o extrémní výšky hladiny při bouřích, kdy pár centimetrů může rozhodout, jestli ochranné bariéry na pobřeží vydrží nebo ne. 

Dalším znepokojujícím poznatkem týkajícím se moří je vzestup jejich teploty, resp. obsahu tepla uloženého v mořské vodě. Poměrně málo se ví, že většina energie zachycené zesilujícím skleníkovým efektem nezůstane v atmosféře, ale uloží se do mořské vody. Právě minulý rok byl zatím rekordní v množství naakumulovaného tepla a podle zprávy WMO bude pravděpodobně tento trend pokračovat i v budoucnu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024