Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben byl druhý nejchladnější za posledních 20 let

11. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 5. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pršelo a sněžilo více v Čechách než na Moravě a ve Slezsku Duben byl druhý nejchladnější za posledních 20 let Zdroj fotografie: Michael Matějka

Po velmi teplém únoru a teplotně normálním březnu byl duben poměrně výrazně  podprůměrný, minimálně pokud použijeme pro srovnání novější (a tedy teplejší) normálové  období 1991-2020. Proti tomuto referenčnímu období dosáhla podle měření ČHMÚ odchylka -2,1  °C, teplotně podnormální by byl ale i v chladnějším období 1961-90.

Podprůměrné teploty byly zaznamenávány téměř celý měsíc, výjimkou byla dvě oteplení kolem 7. a 14. dubna. Při výrazném vpádu studeného vzduchu v prvních dnech měsíce byly teploty pod  průměrem o cca 7 °C! Kromě velmi nízkých teplot byl start měsíce doprovázen častým sněžením, o kterém jsme informovali v článku z 3.4.

Srážkově byl duben v celorepublikovém kontextu normální, spadlo v průměru asi o 3 mm více  než kolik odpovídá dlouhodobému normálu. Regionální rozdíly ale byly poměrně značné, na jihu a jihovýchodě Moravy místy srážky dosáhly jen kolem 60 % obvyklého stavu, zatímco v  severozápadní části Čech naměřili často 150 a více procent normálu. 

Zajímavostí je že duben přinesl o 31 % méně hodin slunečního svitu než předcházející březen a  to navzdory tomu, že den je v dubnu výrazně delší než v březnu. Můžeme tak konstatovat, že  poměrně nízké teploty, přiměřené srážky a podprůměrný slunečný svit pomohly omezit rozvoj sucha v Česku. Vyhráno, ale rozhodně není, současná předpověď srážkami neoplývá a sucho se  tak bude v dalších dnech pravděpodobně prohlubovat. S tím souhlasí i aktuální výhled projektu Intersucho, který odhaduje, že k 19. květnu už bude přibližně na pětině území nejhorší kategorie půdního sucha (v neděli to byly 4 %).



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024