Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na vrcholu Mount Everestu se buduje meteorologická stanice

9. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 5. 2022 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stanice je součástí širšího výzkumu v oblasti Na vrcholu Mount Everestu se buduje meteorologická stanice Zdroj fotografie: 123rf

Budování meteorologických stanic na horách má dlouhou tradici, příkladem mohou být stanice na Lysé hoře nebo na Milešovce. Důvodem jejich konstrukce je poznání povětrnostních podmínek v horských polohách, kde panuje výrazně odlišné klima než v nížinách. Příkladem může být dlouhotrvající sněhová pokrývka nebo podzimní teplotní inverze, kdy bývá na horách slunečno a poměrně teplo, zatímco nížiny jsou zaplavené mlhami a nízkou oblačností. 

Se zlepšováním technického vybavení se postupně stanice budovaly ve stále vyšších nadmořských výškách. Na nejvyšší horu světa přišla řada právě v těchto dnech. Instalace stanice je součástí čínské expedice, která vystoupila na vrchol minulou středu a kromě meteorologie zde provádí i výzkum sněhu a ledu ve vrcholové zóně Everestu.

Zařízení je vybaveno moderní technikou včetně satelitního přenosu dat. Vrcholová stanice bude doplněna dalšími sedmi stanicemi v nižších částech hory, aby bylo možné sledovat změny teploty a dalších meteorologických charakteristik v závislosti na nadmořské výšce. Kromě samotného výzkumu se od nových stanic očekává zpřesnění místní předpovědi počasí a tím i snížení počtu obětí při pokusech o zdolání nejvyšší hory světa.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024