Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Maďarsku se vyskytlo gustnádo

29. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 4. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během neděle v minulém týdnu zasáhly Maďarsko bouřky ve kterých se vyskytl jev, který označujeme jako gustnádo. V Maďarsku se vyskytlo gustnádo Zdroj fotografie: Depositphotos

Asi většina čtenářů bude znát spíše pojem tornádo. Pojďme si ale říct, co znamená jev podobný tornádu, a to tzv. gustnádo. Tento jev se vyskytl v neděli 24. 4. asi 50 km od Slovenských hranic v Maďarsku. Jedná se také o vír s vertikální osou rotace, ale na rozdíl od tornáda nebývá spojen s oblačností a vyskytuje se většinou jen u povrchu. 

Gustnádo můžeme označit jako slabší trombu, která se vyskytuje na tzv. gust frontě. Gust frontu si můžeme představit jako čelo výtoku chladného vzduchu z konvektivní bouře. Pro lepší představu se jedná o silnější chladnější vítr při příchodu konvektivní bouře. 

Podél gust fronty se vyskytuje výraznější horizontální střih větru. V podstatě jde o prostorovou změnu vektoru rychlosti větru, kterou uvažujeme v horizontální rovině. V takovém střihu větru může dojít ke generování vírů s vertikální osou rotace (vertikální vorticity) a následnému vzniku gustnáda. Gustnádo pak utváří rotující sloupec prachu nebo drobnější předmětů. 

Gustnádo existuje zpravidla jen několik minut až několik desítek minut. Rychlosti větru v takových vírech dosahují ojediněle až 180 km/h, ale obvykle jsou rychlosti slabší. Gustnáda jsou někdy mylně označována za tornáda, ale o tornádu hovoříme jen tehdy, pokud se vír vyskytuje od základny oblačnosti až k zemskému povrchu. 

Zdroj úvodní fotky: @Th0masHD



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024