Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jižní Asii trápí extrémní vlna veder

28. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 4. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V této oblasti jsou registrovány teploty přes 40 °C! Jižní Asii trápí extrémní vlna veder Zdroj fotografie: 123rf.com

Během středečního dne bylo naměřeno v Pákistánu 47,5 °C a v Indii 45,6. Tyto teploty vypovídají o extrémní vlně veder, která nyní trápí obyvatele jižní Asie. Vyšší teploty vzduchu se v této oblasti vyskytují už od března letošního roku. Tento měsíc zde byl dokonce nejteplejší od počátku měření. Během dubna se pak situace dále zhoršovala. 

Vlny veder jsou ovšem v této oblasti před nástupem letního monzunu běžné. Mluvíme zde o období duben až červen. V této době se zpravidla pevnina zahřívá rychleji než přilehlý oceán, tudíž zde vznikne tlaková níže, díky které začne vzduch proudit z oceánu nad pevninu, kde způsobuje monzunové deště. Letošní vlna veder je však jedna z nejsilnějších a nejčasnějších. Špatnou zprávou je, že by se situace měla v této oblasti dále zhoršovat a teploty by mohly dokonce atakovat až neuvěřitelných 50 °C. 

Příčinou těchto extrémních teplot je výskyt kvazistacionární (málo pohyblivé) tlakové výše nad oblastí jižní Asie. Tato tlaková výše se zde udržuje díky tryskovému proudění, které se prohýbá na sever od této oblasti a dává tak z dynamických příčin vzniknout avizované tlakové výši. V tlakové výši pak existují subsidenční (sesedavé) pohyby vzduchu, při kterých se vzduch dále suchoadiabaticky otepluje. 

Toto počasí může způsobovat u tamních obyvatel vážné zdravotní komplikace. Horké počasí způsobuje přehřátí organismu a může v horším případě vést i k předčasným úmrtím. V některých oblastech jsou i zavírány školy. S extrémně vysokými teplotami se pojí také sucho, které trápí oblast jižní Asie a ohrožuje zde zemědělství a úrodu.   



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024