Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima je nyní na kalendářním vrcholu

17. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mohlo by to být i tak, že už ho máme za sebou Zima je nyní na kalendářním vrcholu Zdroj fotografie: 123rf

Víte, kdy v našich podmínkách vlastně vrcholí zima? Samozřejmě je jasné, že každý rok je to trochu jinak, ale kdy je průměrně nejstudenější část roku? Pokud se podíváme na průměrnou teplotu pro jednotlivé dny roku, tak vidíme, že například v Praze na Libuši připadá nejchladnější den roku na 14. leden. I když v průběhu celého měsíce je teplota pro jednotlivé dny velmi podobná. V Brně je tento datum 18. ledna a v Ostravě dokonce až 30. ledna. Ale i na těchto místech je tento datum spíše náhodný, zbylé lednové dny mají průměrné teploty skoro stejné. 

Podle různých pranostik je nejsilnější fáze zimy v poslední třetině ledna. Té zimě se říká "fabianská". A pokud bychom se podívali, kdy v Česku byly zaznamenány nejsilnější mrazy, tak tomu bylo až 11. února (v roce 1929). Noční mrazy jsou nejsilnější v o něco pozdější části zimy než kdy jsou nejnižší denní teploty. Obecně se ale prakticky stejně silné ranní mrazy mohou vyskytnout v celém období od konce prosince do konce února. Sečteno podtrženo, najít opravdový vrchol zimy není lehký, ale nejspíš bychom ho měli umístit právě do těchto dnů kolem poloviny nebo krátce po polovině ledna.

Reálně se ale každý rok vyskytuje nejsilnější fáze zimy v různém období. Někdy už v polovině prosince, někdy až ve druhé polovině února. Zatím ještě nevíme, jak tomu bude letos. Dosud celorepublikově nejstudenějším dnem byl 26. prosinec, nejnižší teplota však byla zaznamenána až 12. ledna. Sněhu jsme nejvíc zaznamenali kolem 10. prosince. Máme už vrchol zimy za sebou, nebo teprve před námi? Předpověď na nejbližší dny ukazuje, že se sice dočkáme ochlazení, ale nebudou to nejspíš extrémní mrazy. Ani nebudou doprovázeny velkým množstvím sněhu. 

Pokud se vám zdá, že zima ještě letos nepředvedla mnoho, tak šance na nápravu je ještě velká. V únoru se mohou objevit třeskuté mrazy i přívaly sněhu. Ostatně, bylo tom tak i loni. A jak se ukazuje z historie- průběh první polovině zimy ještě vůbec neukazuje, jaká bude ta druhá půlka. 



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024