Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Proč je těžké odhadnout sílu ranních mrazů?

12. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hlavním problémem je silný vliv mikroklimatu Proč je těžké odhadnout sílu ranních mrazů? Zdroj fotografie: 123rf Ve středu ráno se v Česku objevily poměrně silné mrazy, ale netýkaly se zdaleka celého území Česka. Na některých místech se reálně naměřená teplota poměrně výrazně lišila od předpovědi počasí. Jedná se o bohužel poměrně častou situaci - předpovídání síly nočních mrazů bývá trochu méně přesné než jiné "disciplíny" předpovědi počasí. Proč tomu tak je?

K tomu, aby noční teploty poklesly hluboko pod nulu, se totiž musí spojit více faktorů: chladná vzduchová hmota, jasná obloha, nízká vlhkost vzduchu, bezvětří a ideálně také sněhová pokrývka. Přestože všechny tyto jevy jsou součástí standardní předpovědi počasí a jednotlivých modelů, tak citlivost teploty na výše zmíněné faktory je zejména v nočních hodinách velká. Zejména množství oblačnosti hraje největší roli u nočních teplot, ovšem její předpovídání je nejtežší. 

Velký vliv pak hraje konkrétní geografická poloha dané lokality. Pokud je bezvětří a vzduch se tedy nepromíchává, tak se často stane, že se na některých izolovaných místech propadne teplota vzduchu velmi hluboko. Nejčastěji je to na planinách s nízkým nebo žádným vegetačním porostem - zejména tedy zamrzlé vodních plochy a sněhem pokrytá tráva. Pomáhá také údolní poloha, nebo aspoň snížená nadmořská výška proti okolí, ale přitom stále v horách. Takové parametry splňují právě šumavská rašeliniště nebo planina Jizerka, kde bývají tradičně nejnižší noční teploty z celé republiky. 

Obecně platí, že v noci, pokud panuje bezvětří, se vzduch méně promíchává, a proto dochází k velkým teplotním rozdílům mezi jednotlivými lokalitami. Předpovědní modely nejsou tak detailní, aby dokázaly lokální specifika zcela podchytit, a proto pak dochází v nepřesnosti v předpovědích. Ve středu ráno se například v podhůří Šumavy pohybovaly teploty okolo -7 °C, ale na šumavských slatích klesly i pod -25 °C. Přitom jde o místa od sebe nepříliš vzdálená. Často jsou velké teplotní rozdíly i v rámci jedné obce.

I v oblasti předpovědi minimálních teplot se nicméně předpovědi stále zlepšují, a to i díky zapojování historických naměřených dat.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024