Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Už za týden začne odpoledne přibývat světla

4. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2021 | mm, meteocentrum.cz;suncalc.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ráno ale bude svítat stále později až do konce roku. Už za týden začne odpoledne přibývat světla Zdroj fotografie: 123rf.com

Zimní slunovrat neboli období nejkratšího dne přichází 21. prosince nebo v jeho těsné blízkosti. To je všeobecně známý fakt, ale všimli jste si někdy toho, že nejdřívější západ slunce a nejpozdější východ vychází na jiné dny?

Pokud se podíváme na letošní rok a na naše území, tak nejdříve zapadá slunce 11. nebo 12. prosince, na některých místech dochází k západu slunce po oba dny ve stejný čas. V kolik hodin nastane nejčasnější západ závisí na tom, kde se v rámci ČR nacházíte - na samém východě v Jablunkově to bude už v 15:45, v Aši až v 16:08 (ale zase zde slunce vychází později). Nejpozději 13.12. už ale začne odpoledního světla přibývat na celém území.

Nastane tak asi devitidenní období kdy zkracování dne bude "taženo" východem slunce, který se bude opožďovat rychleji než bude přibývat světla odpoledne. V den slunovratu se tyto protichůdné tendence vyrovnají a po něm už se bude západ slunce opožďovat rychleji než východ. 

Nejpozdější východ slunce zažijeme na Silvestra nebo na Nový rok, od té doby se už bude den prodlužovat jak odpoledne, tak i ráno. Zajímavé je, že když začne přibývat i ranního světla, budeme mít odpoledne už 10-11 minut "k dobru".



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024