Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Lesní požáry jsou kvůli změně klimatu rozsáhlejší

24. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;scin
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová studie se pokouší odhadnout, jak moc oteplování zvyšuje intenzitu lesních požárů Lesní požáry jsou kvůli změně klimatu rozsáhlejší Zdroj fotografie: freeimages.com

I na našich stránkách občas referujeme o neobvykle silných či rozsáhlých lesních požárech v různých částech světa. Ale přibývá jich opravdu a do jaké míry je to vlivem růstu globální teploty?

Na tuto otázku se zaměřila nová studie, která analyzovala požáry na západě Spojených států za posledních více než 30 let. Ukázalo se, že zatímco před rokem 2000 shořela v průměru plocha necelých 700 000 hektarů, po roce 2000 už to bylo asi dvakrát tolik a loni dokonce 3,5 milionu hektarů (skoro 1/2 rozlohy ČR). 

Samotný nárůst zasažené plochy by ale k vysvětlení nestačil. S využitím metod tzv. umělé inteligence tak vědci odhadovali jak velký podíl zvýšeného deficitu vodní páry  lze přičíst současné změně klimatu (deficit vodní páry ukazuje jak je vzduch výsušný a tedy jak podporuje šíření požárů). Výsledkem bylo že 68 % z nárůstu deficitu lze přičíst oteplování způsobeného zesilujícím skleníkovým efektem a zbylých 32 % připadá na přirozenou variabilitu počasí. Samozřejmě jsou tyto výsledky zatížené určitou nejistotou, ale v každém případě jde o zajímavý a do určité míry varovný závěr.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024