Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Změny klimatu mají dopad i v Česku

12. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jaké jsou u nás nejvíce viditelné projevy? Změny klimatu mají dopad i v Česku Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

V minulém týdnu zaujaly svět záběry na projev ministra zahraničí ostrovního státu Tuvalu. Ministr své poslání přednesl v moři, s vodou asi po kolena. Uvedl, že v místě, kde právě hovoří, byla před lety ještě pevná zem. Tuvalu je malý ostrovní stát na korálovém ostrově, který se postupně potápí také vlivem růstu hladiny oceánu. A ta je způsobená změnami klimatu, resp. jeho oteplováním, které rozpouští světové ledovce, jejichž voda následně končí v moři. Projev se odehrál při příležitosti klimatické konference ve skotském Glasgow.

My v Česku nemáme moře, a tedy ani takové problémy. Můžeme také poukázat na nějaké projevy změny klimatu, které nás zasahují? U nás je hlavním problémem sucho, které sice v posledních dvou letech zmizelo, ale jde nejspíš jen o krátkou přestávku. Roky 2018 a 2019 byly v tomto varovné. A sucho má následně mnohé dopady na krajinu. Asi nejviditelnějším projevem je pak kůrovcová kalamita v lesích. Ta nabrala obrátky právě v suchých letech 2018 a 1019. Sucho a teplot totiž kůrovci svědčí, naopak jehličnaté lesy ho snáší špatně. Můžeme říci, že mrtvé suché lesy na mnoha místech v Česku jsou největší připomínkou klimatických změn na našem území. 

Ústup jehličnatých lesů je sice v principu dobře nahraditelný lesy listnatými, vhodnějšími do teplejšího klimatu, ale bude trvat mnoho let, než ty dorostou do patřičné velikosti. Dalším projevem změny klimatu je výrazný úbytek sněhu v posledních dvou desítkách let. Což úzce souvisí se suchem. protože pokud chybí v zimě sníh, na jaře krajina nemá z čeho brát vodu a rychleji vysychá. Pozorujeme dlouhodobý výrazný úbytek podzemních vod, i když ty se letos dočasně zvýšily. 

Zkrátka, i na našem území jsou dopady změn klimatu velmi viditelné. 



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024