Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sluneční aktivita v posledních měsících prudce roste Tralala

13. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 08:14 13. 10. 2021 | ms, meteocentrum.cz ms, meteocentrum.cz ms, meteocentrum.cz ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejde naštěstí o nic nebezpečného, ale o součást běžného cyklu Sluneční aktivita v posledních měsících prudce roste Tralala Zdroj fotografie: 123rf

Pouhým okem to sice člověk nezaznamená, ale na povrchu Slunce začíná být pořádně živo. V letošním roce zde postupně roste množství slunečních skvrn a tedy se dá říci, že se zvyšuje aktivita Slunce, včetně množství energie, kterou tato hvězda vyzařuje. Právě sluneční skrvny jsou nejlepším indikátorem toho, jak je Slunce aktivní. Nejde o nic mimořádného a dokonce je to naopak v souladu s tím, co odborníci očekávají. Slunce totiž v minulém roce vstoupilo do tzv. 25. slunečního cyklu. 

Cyklus trvá v průměru 11 let a během něj vždy aktivita Slunce několik let roste, vrcholu dosáhne zhruba po 5 letech od jeho začátku, a následně dochází k průměrně 6 let trvající fázi utlumování aktivity. Nyní jsme ještě na začátku růstové fáze a vrchol by měl přijít v roce 2025. Každý cyklus je ale jinak silný a vědci se zatím teprve učí předvídat, který dosáhne jaké síly. Předchozí 24. cyklus byl velice slabý. Vznikaly tak obavy, zda se Slunce neblíží do stavu, v jakém se nacházelo v 17. století, kdy několik cyklů takže zmizelo a Slunce zůstávalo klidné po několik desítek let. Naštětí současný cyklus 25. se od samého začátku projevuje jako daleko silnější a zdá se, že minulý cyklus byl svou slabostí jen výjimkou, nikoliv začátkem nového trendu. 

Útlum sluneční aktivity v 17. století se projevil poklesem zářivé energie Slunce, což mělo za následek globální ochlazení klimatu (Malá doba ledová). Je otázkou, jak by se pokles sluneční aktivity projevil na klimatu nyní, kdy jsme v éře globálního teplování v důsledku růstu koncentrace skleníkových plynů. To se však zatím nedozvíme, protože nastupující cyklus číslo 25 ukazuje, že útlum sluneční aktivity není na pořadu dne. Pokles aktivity Slunce se na teplotách na Zemi projevuje až pokud trvá desítky let, jednotlivé slabší roky se na globální teplotě téměř neprojevují. Ve skutečnosti je rozdíl v zářivé energii přicházející ze Slunce mezi obdobím vrcholu slunečního cyklu a obdobím minima sluneční aktivity velmi malý. Je měřitelný pouze přesnými přístroji.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024