Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonová díra je letos nadprůměrně velká

16. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;NASA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V dlouhodobém měřítku se ale už situace nezhoršuje Ozonová díra je letos nadprůměrně velká Zdroj fotografie: NOAA

Ozonová díra se v posledních destiletích tvoří každoročně nad Antarktidou a okolními oblastmi. Její rozvoj začíná v době kdy se nad jižní kontinent začína vracet slunce, tedy koncem července a v srpnu. Největší rozlohy dosahuje během jižního jara, tedy v září a říjnu a během listopadu a prosince se opět zaceluje. I když se jedná o zažitý pojem, není název "ozonová díra" úplně přesný - ozon zcela nemizí, ale jeho množství klesá velmi zhruba o polovinu proti normálnímu stavu. 

Podle údajů NASA z 12. září je zatím letošní situace o něco horší než je obvyklé, ale k rekordům se naštěstí také neblížíme. Celkově ozonová díra pokrývá 23 milionů kilometrů čtverečních, tedy prakticky celou Antarktidu a okolní převážně zamrzlé moře. 

I když je letošní ozonová díra o něco větší než by odpovídalo průměru, tak nepředpokládáme, že by se něco měnilo na dlouhodobějším trendu, který je poměrně příznivý. Po prudkém zhoršení v osmdesátých letech došlo díky omezení emisí freonů ke stabilizaci (kolem roku 1995) a zhruba od roku 2010 už pozorujeme první známky zlepšování stavu. Na návrat do původního stavu si ale budeme muset ještě minimálně několik desetiletí počkat. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024