Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí je příjemné v celé Evopě

9. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na aktivní cestování je září ideální měsíc Počasí je příjemné v celé Evopě Zdroj fotografie: 123rf Pokud rádi cestujete po Evropě a nejde vám o opalování se na lehátku a koupání se v moři, pak lze jen doporučit, abyste si z hlediska počasí vybírali jako termín právě září. Pro aktivity jako je chození po městech nebo v přírodě jsou totiž z celého roku možná nejlepší podmínky. Mapa teplotních maxim třeba z tohoto čtvrtka je výmluvná - prakticky na celém kontinentu se teploty pohybují poblíž 25 °C. Snad jen ve Španělsku se ještě přibližují k tropické třicítce, na druhou stranu je pak chladněji ve Finsku, severní polovině Skandinávského poloostrova a ve Skotsku. Drtivá většina kontinentu však zažívá příjemné lehce letní dny a k tomu je málo srážek a převažují slunečné dny. 

Ne že by vždy v září bylo v Evropě počasí takhle příznivé a v rámci kontinentu vyrovnané. Ale obecně platí, že v září už slunce tolik nepálí, a tak nejsou nesnesitelná vedra, přílivy chladného vzduchu ještě většinou nejsou tak nepříjemné, což souvisí s tím, že voda v mořích a oceánech kolem kontinentu je z léta ještě vyhřátá a přirozeně tak ohřívá vzduch. Počasí je klidnější, tedy méně větrné a méně proměnlivé než v jarních měsících a to jak v rámci měsíce, tak ale i třeba během konkrétních dní. Pravděpodobnost srážek je celkově nižší. Také noci bývají teplejší než v jarním období. I když z hlediska průměru teplot se září zhruba vyrovná květnu, z výše uvedených hledisek se značně liší. 
 
Nechceme tvrdit, že září je z hlediska počasí sázka na jistotu - samozřejmě v rámci Evropy existují značné lokální odlišnosti, počasí není ani zdaleka každý rok stejné a hlavně je důležité, jaké počasí má kdo rád a na jakou aktivitu ho využívá. Ale pro aktivní dovolenou se spoustou chození a obecně pobytu venku se to zdá být rozhodně dobrá volba, pokud musíte vybírat termín dovolené s předstihem a nemůžete tedy reagovat na aktuální předpověď.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024