Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě aktuálně zůstává nejvíce ledu od roku 2014

27. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;NSIDC.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
K překonání historického minima z roku 2012 tak zřejmě letos nedojde. V Arktidě aktuálně zůstává nejvíce ledu od roku 2014 Zdroj fotografie: 123rf

Rozsah arktického mořského ledu je detailně monitorován pomocí družic už od roku 1979. Díky tomu máme velmi dobrý přehled o tom, jak se rozloha ledu v jednotlivých letech mění. Kromě přirozeného kolísání je v datech velmi dobře vidět i dlouhodobý pokles zámrzu, který se po roce 2000 ještě zrychlil. Mezi začátkem osmdesátých let a obdobím po roce 2000 ubyla asi třetina plochy ledu, který v Arktidě zůstává během září, kdy je ledu z celého roku nejméně.

Zatím nejméně ledu bylo v Arktidě 17. září 2012, kdy jeho rozsah klesl na necelých 3,4 milionu čtverečních kilometrů. Aktuální data ze čtvrtka tohoto týdne ukazují plochu 5,4 milionu čtverečních kilometrů, což je podstatně více než 4,0 milionu čtverečních kilometrů, které byly pozorovány ve stejný den (26.8.) extrémního roku 2012. Je tak téměř jisté, že letos zůstane ledu přes léto víc než v rekordním roce 2012. Situace se jeví příznivě i ve srovnání s dalšími nedávnými roky, k danému datu 26.8.bylo více ledu naposledy v roce 2014.

I když celkové množství ledu je letos poměrně velké (ve srovnání s obdobím od roku 2010, proti staršímu období je ledu stále podstatně méně), tak množství víceletého ledu se dostalo na nejnižší úroveň od začátku měření. Právě víceletý led, který je silnější a odolnější než jednoletý led, je důležitý pro zachování zalednění Arktidy. Je to taková "železná zásoba" pro roky, kdy na daleký sever dorazí neobvyklé teplo a jeho úbytek tak není úplně dobrým signálem pro příští léta. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024