Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Extrémní deště jsou kvůli změně klimatu pravděpodobnější

25. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silnější srážky souvisí s nárůstem teploty vzduchu Extrémní deště jsou kvůli změně klimatu pravděpodobnější Zdroj fotografie: 123rf Podle aktuální zprávy vědců ze skupiny World Weather Attribution se extrémní srážkové události jako byla ta, která v polovině července zasáhla Německo a Belgii budou stávat častěji než dřive. Stojí za tím zvýšení teploty v posledních desetiletích.

Zpráva se týká západní Evropy, ale minimálně v letním období jsou její závěry zajímavé i u nás. V případě zimních a jarních povodní může být situace odlišná neboť s oteplováním postupně ubývá sněhu, jehož tání mívá na jarních povodních u nás zásadní význam.

Příčinou intenzivnějších srážek je fakt, že při vyšší teplotě vzduch udrží více vodní páry, která za vhodných podmínek kondenzuje a vytváří oblačnost a srážky. A čím více je vodní páry v ovzduší, tím silnější srážky mohou být. Situace, která by tak dříve vedla k mírným povodním, tak dnes může přinést více deště a tím i silnější povodeň. Tím nechceme říct, že v minulosti extrémní povodně nebyly, ale pokud jsou závěry nové studie správné, tak hrozí, že se s nimi budeme setkávat častěji.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024