Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Amazonský prales ztrácí schopnost absorbovat CO2

17. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stojí za tím mimo jiné rozšiřující se plochy zemědělské půdy v oblasti. Amazonský prales ztrácí schopnost absorbovat CO2 Zdroj fotografie: 123rf

Amazonský deštný prales patřil dlouhodobě mezi regiony s velkou schopností absorbovat z atmosféry oxid uhličitý (CO2), což zpomalovalo nárůst koncentrací tohoto plynu v atmosféře. Aktuální výzkum publikovaný v časopise Nature ale ukazuje na nepříznivou změnu.

Za hlavní příčiny změny považují autoři studie odlesňování a oteplování klimatu. Přibližně 17 % pralesa bylo od 70. let přeměněno na pastviny pro dobytek a na ornou půdu. Při získávání zemědělské půdy se původní les často vypaluje, což uvolňuje velké množství CO2 do atmosféry.  

Situace není stejná v celé Amazonii. Zatímco na severozápadě absorbce CO2 je přibližně v rovnováze s emisemi, tak na východě už emise výrazně překračují množství oxidu uhličitého vázaného vegetací a půdou. Tyto rozdíly mohou souviset s tím, že na východě je oteplování i míra odlesňování vyšší než na západě.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024