Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Ameriky míří obří oblak saharského prachu

11. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Neměl by však ohrozit život v dané oblasti Do Ameriky míří obří oblak saharského prachu Zdroj fotografie: 123rf

Satelitní snímky Atlantského oceánu v minulých dnech zaregistrovaly poměrně velký "oblak" prachu resp. jemných zrnek písku pocházejícího původem z africké pouště Sahara. Jemný písek se do atmosféry dostává v důsledku písečných bouří, které se nad touto pouštní oblastí pravidelně vyskytují. V zimním období pak vzduch s jemným pískem obvykle míří do Evropy a někdy se dostane i nad české území, kde pak může padat i nažloutlý sníh.

V letním období se Azorská tlakový výše posouvá k severu a s tím se stane, že převládající proudění nad severní Afrikou se změní na východní. Tím pádem se pak má písek tendenci přesouvat do Atlantského oceánu, kudy pak pokračuje dál až do Karibiku. A právě zde, tedy v Karibiku, se nyní nachází výše zmíněný abnormálně velký oblak. Samozřejmě nejde o oblak, jak si ho člověk představuje - písek je spíše rozprostřen v atmosféře v oblasti veliké mnoho stovek tisíc až několika milionů kilometrů čtverečních. Postupně se přesouvá nad Floridu a do jihovýchodní části USA.

Ačkoliv je aktuální velikost písečného oblaku opravdu extrémní, neměla by nijak zásadně ovlivnit život na zemi. Dokonce se dá říci, že jeho pozitivní účinky převládají - vzduch z Afriky je velice suchý a snižuje riziko tvorby tropických bouří a hurikánů, které se právě v této oblasti jinak tvoří. Dále také mírně ochlazuje klima, protože odráží více slunečních paprsků zpět do vesmíru. Navíc přináší estetickou přidanou hodnotu, neboť vytváří krásnější (barevnější) západy a východy slunce. Negativním jevem je, že jde o jistou formu znečištění vzduchu. Nevydrží však v atmosféře příliš dlouho, společně se vznikem srážek dopadá na zem a tím ze vzduchu mizí. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024