Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vzestup globální teploty bude pokračovat

1. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 6. 2021 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už některý z nejbližších roků by mohl mít odchylku 1,5 °C nad průměrem Vzestup globální teploty bude pokračovat Zdroj fotografie: 123rf

Podle aktuální zprávy Světové meteorologické organizace a britského Met Office bude nárůst globálních teplot pokračovat. Už během pěti let by oteplení proti předprůmyslovému období mohlo dosáhnout 1,5 °C, i když se zřejmě teplota ještě přechodně vrátí pod tuto hranici. Velmi pravděpodobně zaznamenáme v nejbližších letech opět alespoň jeden rok, který bude teplejší než všechny předcházející od počátku monitoringu. Zatím byl nejteplejším rok 2016

Chladné letošní jaro tak rozhodně neznamená, že by se situace začínala nějak globálně měnit, ať už v důsledku covidových opatření nebo nějakého jiného vlivu. Jde spíš o chladný výkyv z převládajícího oteplujícího trendu. S takovými anomálemi se budeme setkávat i v budoucnosti, vyšší průměry neznamenají, že vymizí chladná období, jen budou méně častá.

Ačkoliv se 1,5 °C může zdát málo, v měřítku kolísání globálních teplot jde o velký rozdíl. Navíc oteplení je nerovnoměrné, výraznější je v Arktidě, kde rychle ubývá hmota ledovců i led plovoucí na moři. U nás je hlavním rizikem oteplení častější sucho a větší meteorologické extrémy.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024