Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rok 2021 je celosvětově zatím poměrně chladný

21. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Duben byl nejstudenější od roku 2013 Rok 2021 je celosvětově zatím poměrně chladný Zdroj fotografie: 123rf Nejen Česko se potýká s chladným jarem, ale překvapivě i celosvětová průměrná teplota je v letošním roce zatím poměrně nízká. Potvrdilo se to i v dubnu, který přinesl nejnižší globální teplotu od roku 2013. Mezi nejchladnější místa (ve srovnání s průměrem) patřila i střední Evropa včetně naší republiky. Evropa jako celek měla nejchladnější duben od roku 2003. Nižší teploty se vyskytly také v Austrálii nebo Severní Americe, naopak nadprůměrně teplo zažili v jižní části Afriky či v Argentině, ale také Arktidě.

Vlastně celá první třetina letošního roku významným způsobem zaostává za minulými lety. Ten je zatím nejchladnější od roku 2014 a největší měrou se na tom podílela studená zima v Rusku. Současně je obecně letošní rok chladný hlavně na jižní polokouli. Nejteplejší první třetinu roku jsme zaznamenali v roce 2016. 

Jakkoliv předchozí řádky mohou naznačovat, že zažíváme celosvětově studený rok, tak toto platí je ve srovnání s dobou nedávno minulou. Ve srovnání s průměrem posledních desítek let je i letošní rok světově hodně nad průměrem. Současná globální teplota zhruba odpovídá té, kterou jsme zaznamenlávali kolem roku 2013, ale je vyšší než průměrná teplota v letech 2000-2012. Ani nemluvě o srovnání s 20. století, proti tomu je současná teplota vyšší o zhruba 0,8 °C. Takže letošní rok jakkolic je chladnější, rozhodně není celosvětově návratem do minulosti. 

Krátké snížení globální teploty jde nejspíše převážně na vrub jevu La Niňa v Tichém oceánu, ale nevypovídá v obratu v oteplování klimatu. Abychom mohli říci, že se oteplování klimatu zastavilo, muselo by přijít hned několik podobně chladnějších roků za sebou. A to zatím nepředpokládáme.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024