Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tání ledovců zřejmě posunulo zemskou osu

24. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změna nemá vliv na běžný život, ale ukazuje na velké množství odtátého ledu Tání ledovců zřejmě posunulo zemskou osu Zdroj fotografie: 123rf Zemská osa je myšlená čára, která prochází severním a jižním pólem a kolem níž se země otáčí. Tato rotace má způsobuje střídání dne a noci. Její poloha se v čase pomalu mění a nyní se ukazuje že na tyto změny polohy může mít vliv i aktuální změna klimatu spojená s masivním táním ledovců.

Tání velkého množství ledu a následný odtok tavné vody může způsobit, že se změní rozložení hmoty v rámci zemského tělesa. A tato změna v důsledku způsobí, že se osa otáčení naší planety začne posunovat, respektive změní svůj původní směr pohybu.

Podle nejnovější studie vědců z Čínské akademie věd se ukazuje že právě tání ledovců je zřejmě jednou z příčin změny směru a rychlosti pohybu zemské osy, která je pozorována od 90. let. Není to jediný faktor, svou roli hraje i mohutné odčerpávání podzemních vod (které pak chybí na původním místě a někde jinde "přebývá") a i čistě přírodní faktory, jako jsou změny v zemském jádře. Změna, ke které došlo může ovlivnit i délku dne, ale jen v řádu milisekund, jde tak hlavně o zajímavý poznatek ohledně našeho vlivu na planetu Zemi.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024