Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nový model zpřesňuje odhad výšky sněhu

12. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přesnější model může pomocí například v řízení přehradních nádrží. Nový model zpřesňuje odhad výšky sněhu Zdroj fotografie: 123rf

Informace o aktuální výšce sněhu a hlavně jeho vodní hodnotě (množství kapalné vody, které by vzniklo po rozpuštění sněhu) jsou důležité z mnoha důvodů. Zásadní význam mají pro vodohospodáře, kterým pomáhají řídit naplněnost nádrží tak, aby zadržely vodu při tání, ale současně, aby voda ze sněhu stačila k utvoření zásob na jaro a léto. Na nezregulovaných řekách má zásoba sněhu kritický význam pro jarní průtoky a riziko povodní.

S úbytkem sněhu je u nás tento význam o něco menší, ale pokud se objeví sněhově bohatá zima, tak s nebezpečím povodní z tání sněhu musíme počítat. Velké záplavy dorazily třeba po "ladovské" zimě 2005/2006, kdy došlo k prudkému tání neobvykle mocné sněhové pokrývky. 

S uvedenými problémy by právě nový model sněhové vrstvy mohl pomoci. Jde o velmi komplexní program, který počítá s vlivem větru, terénu nebo třeba lavin na lokální množství sněhu. Srovnávací měření ukazují velice dobrou přesnost v testovacím regionu v Kanadě a očekává se jeho rozšíření do dalších oblastí. Pokud se to zadaří, tak by mohl ušetřit velké množství terénní práce, která se nyní k mapování sněhové pokrývky využívá.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024