Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Golfský proud citelně oslabuje, ovlivní to i naše klima?

12. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Největší dopady tohoto jevu budou na Británii či Norsko. Golfský proud citelně oslabuje, ovlivní to i naše klima? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

V únoru letošního roku byla vydána mezinárodní vědecká studie týkající se stavu oceánského proudění. Ta dospěla k závěru, že takzvaná Atlantická meridionální cirkulace, která výrazným způsobem ovlivňuje počasí v Evropě, v poslední době výrazně slábne. Výraznější oslabovaní začalo zhruba před 15 lety, ale mírné slábnutí je pozorováno už delší dobu. Oproti polovině 20. století je oslabení síly proudění zhruba o 15 %.

Změníná cirkulace funguje jako stabilizátor teplot v rozsáhlé oblasti Atlantiku. Teplá voda z rovníkové oblasti a Karibiku proudí při povrchu Atlantiku do jeho severní části, tedy oblasti kolem Islandu. S tím tedy dochází i k přenosu tepla k severu. Součastí cirkulace je Golfský proud, který přináší zejména mírné a teplé zimy na Britské ostrovy či do Norska. Odsud pro změnu proudí studená voda k jihu částečně v hloubkách oceánu a částečně podél východního pobřeží USA. 

Zpomalení proudění má zatím malý vliv na klima, ale už je možné ho pozorovat zejména kolem Islandu, který patří mezi nemnoho míst na světě, kde se nyní klima ochlazuje. Pokud by proudění zpomalovalo výrazněji, tak by zejména došlo k větším teplotním rozdílům mezi zimou a létem v západní polovině Evropy. Zimy by mohly být mrazivější a léta pro změnu daleko víc horká. Nejvíce by se to dotklo přímořských států. U nás ve střední Evropě by měl být dopad okrajový, ale i zde by mohlo dojít k mírnému zvětšení teplotních rozdílů mezi zimou alétem.

Předpokládá se, že příčinou zpomalování Atlantské cirkulace je skutečnost, že teplejší klima rozpuští více ledu v Grónsku a do moře se tak v této oblastu dostává sladká voda, která má menší hustotu než slaná. Tím pádem je zpomalován proces sestupu vody do hloubky, což způsobuje zpomalování celého systému. Pokud tedy bude oteplování klimatu pokračovat, nejspíše se bude dále zpomalovat i ocenské proudění. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024