Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pravé zimy nevymřely! Dočkáme se jich i v budoucnu?

15. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sníh a mráz budou k našemu klimatu patřit ještě dlouho. Pravé zimy nevymřely! Dočkáme se jich i v budoucnu? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Klima se v Česku otepluje a je to znát hodně právě v zimě. Mnoho lidí nyní tvrdí, že nyní po dlouhé době přišla zima, jakou si pamatují z dětství. Tedy plná sněhu a s pořádným mrazem. K tomu je třeba říci, že podobně nízké teploty jako v minulém týdnu jsme naposledy zaznamenali v únoru 2018, ale to bylo tehdy bez sněhu. Podobná sněhová pokrývka jako nyní napadla i v nižších polohách v únoru 2019, to však zase teploty neklesly moc pod nulu a sníh pak rychle roztál. Delší dobu se sněhová pokrývka držela v Česku na začátku roku 2017, kdy i v Prazy byl sníh více než měsíc, i když ho bylo jen kolem 5 cm. 

Zase tak moc tedy uplynulá sněhová a mrazová epizoda z běžných událostí nedávných let nevybočuje. Záleží jak kde. Současně není pravdou, že by kdysi bývaly zimy celé sněhové a mrazové, jak si někteří mylně "pamatují". Byly sice dobré sněhově vydatné zimy, ale současně byly i takové, kdy na zemi ležel sníh třeba jen týden a navíc byly i takové, kdy za celou zimu nenasněžilo skoro vůbec. Takové jsme zaznamenali už v 60. letech 20. století. 

Je pravda, že v posledních deseti letech je to se sněhem a i mrazy relativně slabší, což souvisí s celkovým oteplováním klimatu. Byly v nedávné době i roky, kdy se zimní počasí v nižších polohách pořádně vůbec neprojevilo. Mnoho z nás tak nabylo dojmu, že "pravé zimy"  už vymizely. Letos nám studený začátek února ukázal, že tomu tak ještě není.

Právě končící studená epizoda nám jasně ukázala, že se nemusíme obávat, že by budoucí generace už nepoznaly mrazy a sníh. Vždyť před týdnem intenzivně sněžilo i v nižších polohách při teplotách kolem -5 °C. Což znamená, že i při oteplení klimatu o celé 4 °C by se v budoucnu ve stejné povětrnostní situaci stalo, že bude sněžit při teplotě pod nulou, a tedy že se sněhová pokrývka bude na zemi vytvářet. A s tak velkým oteplením nelze v příštích 50 letech vůbec počítat. 

I když očekáváme oteplování klimatu postupně i během dalších desetiletí, tak nadále se budou objevovat periody s mrazivým počasím a také se sněhovou nadílkou a to i ve městech. Budou asi ještě vzácnější než v posledních letech, ale čas od času se dočkáme zase i sněhové kalamity. Sáňky a boby stále budou nacházet uplatnění i ve městech a nemusíme se bát, že by je příští generace dětí už nevyužily. A přinejmenším na horách se budeme sněhu dočkávat "vždycky". To by se klima muselo oteplit skutečně "brutálně", aby české hory úplně přišly o sníh... zatím to rozhodně nehrozí. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024