Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na podzim můžete spatřit Brockenské strašidlo

21. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V minulém týdnu ho vyfotili v Maďarsku - oč jde? Na podzim můžete spatřit Brockenské strašidlo Zdroj fotografie: meteocentrum-MetOffice Z nadpisu článku jako by se zdálo, že se působnost našeho webu rozšířila do oblasti magie. Ne tak docela, zůstáváme u meteorologického tématu, které je aktuální právě nyní na podzim. V období tvorby mlh a nízké oblačnosti je možné spatřit zajímavý jev, který nese název Brockenské strašidlo. Minulý týden pořídili jeho zajímavou fotku v Maďarsku. Ale spatřit ho bez problémů můžeme i u nás. O co jde?

Za vhodných podmínek můžeme spatřit ve vzduchu velkou lidskou postavu, kterou často obklopuje barevná zářící gloriola, která má barvy jako duha. Neděláme si legraci. Tato situace skutečně nastává v případě, že stojíme na vrcholu hory nebo na svahu, slunce nám svítí do zad a pod námi v údolí panuje mlha nebo nízká oblačnost. V tu chvíli se náš stín promítá na okraj mlhy nebo mraku a výrazně se přitom zvětší. Náš stín tak vytvoří onu obří postavu, a kapičky vody ve vzduchu se postarají o vznik glorioly kolem nás. Strašidlo vyfocené v minulém týdnu v Maďarsku je na obrázku výše u tohoto článku.

To co vidíme v dálce jako strašidlo v mlze je tedy náš stín, z čehož vyplývá, že by nemuselo jít nutně o postavu. Skutečně, podobným přízrakem můžeme spatřit i různé jiné objekty, třeba při pohledu z okénka letadla vidíme právě naše zvětšené letadlo. Jev je pojmenován podle hory Brocken, která se nachází v německém pohoří Harz. Ta často vystupuje nad nízkou oblačnost a umožňuje spatřit tento jev. U nás bychom uspěli třeba na Milešovce, ale i na ostatních českých horách. Také v Česko bylo už strašidlo v minulosti mnohokrát zaznamenáno.

Bohužel, potřebné podmínky jsou natolik specifické, že nejde nikdy předpovědět místo a čas, kde bude možné strašidlo spatřit. Podobně jako nejde předpovědět výskyt duhy. Nezbytnými podmínkami je, abychom jako pozorovatel byli v místě nad oblaky a slunce měli nízko nad obzorem a za zády. Pokud tedy v době "lockdownu" nevíte jak se zabavit, vyražte třeba na hory zkusit zahlédnout tento magický přízrak....



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024