Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Září bylo na Zemi nejteplejší od počátku měření

15. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 10. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Průměrná globální teplota byla skoro stupeň nad normálem. Září bylo na Zemi nejteplejší od počátku měření Zdroj fotografie: 123rf

Září bylo v Česku teplotně nadprůměrné, ale zdaleka ne nejteplejší, jaké jsme zažili. Pokud se ale podíváme na planetu Zemi jako celek, dostaneme jiná čísla. Globální teplota byla podle zprávy NOAA o 0,97 °C vyšší než normál, letošní září je tak nejteplejší ze 141 dostupných roků. Dosud byly nejteplejší září v letech 2015 a 2016.

Na vysokém globálním průměru má velký podíl Evropa, kde bylo září nejteplejší od počátku časové řad spolu s Asií, Austrálií a Jižní Amerikou, kde skončilo druhé v pořadí. Kromě vysokých teplot se uplynulý měsíc vyznačoval i velmi nízkou plochou arktického mořského ledu. Naopak, moře kolem Antarktidy pokrývalo o 1,5 % více ledu než je obvyklé.

Když se zaměříme na dosavadní průběh roku 2020, zjistíme, že je aktuálně druhý nejteplejší. Do extrémního roku 2016 chybí 0,04 °C. Očekává se tak že skončí mezi třemi nejteplejšími od začátku měření. Přitom během letošního roku převažuje v Pacifiku fáze La Niña, která má na globální teplotu spíš ochlazující vliv. Jestliže i při chladné fázi jsou teploty blízko rekordům, je tak pravděpodobné, že při nástupu teplejší fáze El Niño dojde k jejich překonání a možná i poměrně výrazně, tak jak k tomu došlo při silném El Niño v letech 2015-2016.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024