Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaká je šance na tropický den v září?

3. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 9. 2020 | ms, meteocemtrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Z dlouhodobého pohledu je to zhruba 50 % Jaká je šance na tropický den v září? Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz Letošní září začalo chladnějším počasí, ale předpověď slibuje, že se ještě dočkáme letních teplot. Máme šanci ještě i na to, že bude překonána tropická třicítka? Pohled do statistik ukazuje, že by nás maximální teplotry přes 30 °C klidně ještě potkat mohly, v září je to vcelku běžná záležitost.

Za posledních 58 let se tropický den v září vyskytl na území Česka ve 28 ročnících, tedy prakticky v polovině případů. V některých letech bylo takových tropických dnů zaznamenáno i více a rekordmanem je pak nedávný rok 2016, kdy jsme během září zaznamenali hned devět tropických dnů, tedy téměř třetinu měsíce! Velký počet tropických dnů ovšem byl zaznamenán i v dávnější historii, v letech 1961 či 1947. Z roku 1947 také pochází dosud historicky nejvyšší teplota, která kdy byla v září v Česku zaznamenána a to rovných 35 °C. Tato hodnota byla naěmřena dokonce až téměř v polovině měsíce, tedy 14. září.

Samozřejmě, že pravděpodobnost tropického dne je nejvyšší už na začátku září, ale teoretická možnost je po celý měsíc. Nejpozdější tropický den na našem území přišel totiž dokonce až 4. října roku 1929, kdy bylo v Českých Budějovicích naměřeno 30,3 °C! Takže šance, že se letos ještě dočkáme tropické teploty je stále poměrně slušná a výhled na příští týden ji jen podporuje, ačkoliv zatím nejde přesná výše teplot říci. 

Je třeba si říci, že pocitově už není tropický den v září až tak horký, jako když takový den nastane už v květnu nebo červnu. V září už je slabší sluneční svit a je i kratší den, takže teploty odpoledne po dosažení maxima rychleji sestupují dolů a i ráno to trvá déle než se vzduch prohřeje. K tomu se přidává fakt, že naše tělo už je po létu na vysoké teploty zvyklejší a teplota 30 °C už pro něj nepředstavuje takovou zátěž. Uvidíme zda si to letos ještě budeme moci vyzkoušet.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024