Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita Slunce se v posledních týdnech zvyšuje

5. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Začíná nový solární cyklus, co to pro nás znamená? Aktivita Slunce se v posledních týdnech zvyšuje Zdroj fotografie: NASA Aktivita Slunce byla v červenci 2020 podle měření nejvyšší od jara 2019, pokud ji posuzujeme podle počtu slunečních skvrn. Číslo udávající počet slunečních skvrn dosáhlo hodnoty 6,3, pro srovnání, ve druhé polovině roku 2019 se drželo na úrovni 0,5 až 1,5. Navíc první srpnové dny ukazují na pokračující vyšší aktivitu slunce, která výrazně překonává i červencový průměr. Odborníci tvrdí, že stojíme na počátku nového cyklu, který povede v nadcházejících letech k výraznému růstu sluneční aktivity.
 
Sluneční aktivita kolísá v přibližně 11 let dlouhých cyklech, poslední tzv. 24 sluneční cyklus vrcholil v roce 2014, kdy přesněji v únoru tohoto roku dosáhlo číslo uvádějící průměrný počet slunečných skvrn hodnoty 102,8. Od té doby aktivita klesala na minimum ve druhé polovině roku 2019, kdy 24. cyklus skončil a 25. cyklus se ještě nestihl naplno rozběhnout. Ačkoliv první skvrny z 25. cyklu už byly pozorovány na začátku roku 2019, teprve nyní začínají být silnější a četnější.

Minulý 24. cyklus byl velmi slabý a očekává se, že i ten nastupující bude spíše slabší. Slabší aktivita Slunce velmi nepatrně souvisí s menším množstvím energie, které nám Slunce na zem posílá. Jsou to ale odchylky v řádu setin procent, což nemá zaznamenatelný bezprostřední vliv na počasí. Teprve delší doba slabší aktivity Slunce se může lehce projevit na klimatu v řádu desetin stupně. Samotné minimum mezi jednotlivými cykly se neprojeví. I během současného minima sluneční aktivity tak teploty dál snadno lámou historické rekordy.

Má se za to, že např. v 19. století několika velmi slabých slunečních cyklů za sebou přineslo lehké ochlazení klimatu. Vliv oteplování vliem posilování skleníkových plynů se však vědcům nyní jeví jako silnější faktor, který by překonal i utlumenou sluneční aktivitu, pokud by i další cyklus byl slabý nebo dokonce ještě slabší než ten minulý



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024