Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Grónsko ztrácí každou minutu 20 tisíc kamionů plných ledu

25. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za posledních 20 let ubylo z ledovce už asi 5 bilionů tun ledu Grónsko ztrácí každou minutu 20 tisíc kamionů plných ledu Zdroj fotografie: 123rf Největší ostrov světa, Grónsko, je z větší části pokryté věčným ledem. Tedy, ono slovo "věčný" není zase až tak úplně pravdivé... Jedná se i tak o obří ledovec s nepředstavitelným objemem vody. Jenže právě tato část světa je jedno z nejvíce zasažených oteplováním klimatu. Grónský ledovec tak taje. V těchto červencových dnech je jeho tání z celého roku nejrychlejší. Přes zimu se sice led zase doplňuje, ale díky celkovému oteplování odtává v létě více než přes zimu přibude. Každý rok se tak nově odhaluje nová část povrchu, dosud skrytá pod ledem.

Rychlost tání je enormní. Za posledních 20 let, po který sledují stav ledovce družice, ubylo z grónského ledovce 5 bilionů tun ledu, v průměru každý rok asi 270 miliard. Nejvíce ubylo v roce 2012. To je úbytek, jako by každou jednu minutu odváželo led z Grónska 20 tisíc plně naložených kaminonů (těch co známe třeba z našich silnic). A pozor - opravdu každou minutu po dobu posledních 20 let, jedná se o průměrný úbytek zahrnující i v zimní období, kdy tání neprobíhá.  V létě, například v těch dnech, je tání mnohonásobně rychlejší. V nejteplejších dnech letos probíhá tání až na celé třetině ledovce. Podobné to bylo i loni.

Všechna tahle voda z ledovce okamžitě stéká do oceánu, kde ji proto stále přibývá. Tání v Grónsku má hlavní podíl na zvyšování hladiny celosvětového oceánu. Antarktida je sice mnohem větším ledovcem, ale ta moc netaje, celkový objem tajícího ledu je proti Grónsku asi poloviční.  I když se tam také otepluje, teploty stále zůstávají pro uchování ledu dostatečně nízké. Grónsko také netaje celé, centrální část zůstává, zatímco na okrajových částech je tání velmi rychlé.

Kromě toho, že se stále zvětšuje objem "obnažené" země v Grónsku, tak se děje ještě jeden jev. Ostrov se jako celek "vynořuje" z oceánu, jak se ubýváním ledu odlehčuje. Jsou to sice jen milimetry, ale ten proces probíhá a dá se změřit. Paradoxně se dá říci, že Grónsko jako takové na své tání vydělá po všech stránkách - i přírody zde přibude na úkor ledu. Z pusté ledové krajiny se postupně více a více stane krajina více podobná té, jaká je třeba nyní v Kanadě nebo ve Finsku.

Problém je tání pro zbytek světa, který se bude potýkat s rostoucí hladinou oceánů a dalšími dopady změny klimatu. Ale to už je známá písnička.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024