Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rok 2020 má slušnou šanci být nejteplejším v historii

30. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 4. 2020 | mm, meteocentrum.cz; the Guardian
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vědecké instutice tomu dávají 50 % až 75 % pravděpodobnost. Rok 2020 má slušnou šanci být nejteplejším v historii Zdroj fotografie: 123rf.com

Po vysokých teplotách na počátku roku se předpokládá, že globálně bude rok 2020 patřit opět mezi nejteplejší. Americká NOAA to očekává s pravděpodobností 75 %, britská meteorologická služba tomu dává 50 % šanci.

Extrémní teploty už letos zaznamenala řada míst na Zemi, minulý pátek naměřili v Los Angeles 34 °C. Ale důležitější než jednotlivé extrémy jsou průměrné teploty za delší období. Ty byly vysoce nadprůměrné hlavně ve východní Evropě a v Asii (asi o 3 °C). Globálně se blížíme hodnotě 1,2 °C nad průměry z doby, kdy působění člověka na klima bylo mnohem slabší než dnes.

Pokles emisí spojený s koronavirovými omezeními zřejmě nebude mít na letošní teplotu jakýkoliv významnější vliv, na to by musel být útlum mnohem delší. Naopak čistší vzduch může propouštět více slunečních paprsků, jak jsme psali v nedávném článku

Na rozdíl od globálních podmínek se klima menších oblastí jako je Česko, odhaduje mnohem hůř. I když je vysoce pravděpodobné, že i u nás bude rok teplotně nadprůměrný, nedokážeme říci o kolik a na kolikáte příčce by se mohl umístit.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024