Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rok 2019 byl v Evropě nejteplejší od počátku měření

22. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 4. 2020 | mm, meteocentrum.cz;copernicus.eu
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podobně jako v Česku byl loňský rok velmi teplý i v Evropě jako celku. Rok 2019 byl v Evropě nejteplejší od počátku měření Zdroj fotografie: 123rf

Teplota vzduchu nad Evropou byla v minulém roce přibližně o 1,2 °C vyšší než je průměr za léta 1981-2010. Rok 2019 se tak stal v evropském srovnání nejteplejší minimálně od roku 1979, od kdy je statistika k dispozici. Srovnatelné, ale o trochu menší odchylky přinesly i některé z předcházejících roků, jak vyplývá z nové zprávy agentury Copernicus, která sleduje klima nad starým kontinentem.

Mezi nejvýznamnější události patřily letní vlny veder, která postihly Česko hlavně v červnu, v červenci se držely spíš nad západní Evropou. Teploty v některých zemích dosáhly historicky nejvyšších hodnot, u nás se tomu ale nestalo a prvenství si stále drží rok 2012.

Rok nebyl jen mimořádně teplý, ale i velmi slunečný, dokonce byl nejslunečnější minimálně od roku 1983. To spolu s vysokými teplotami vysušilo půdu na druhou nejnižší úroveň v záznamu a to i přesto, že srážky nad Evropou nebyly nijak neovykle nízké.

I když průměr za celou Evropu byl nejvyšší, ne všude bylo rekordně teplo. Možná nečekaně byl minulý rok poměrně mírný v evropské části Arktidy, nevešel by se ani mezi deset nejteplejších. To se projevilo i na příznivějším stavu mořského ledu než ve většině let uplynulého desetiletí.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024