Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Omezení zlepšila ovzduší, ale na klima mají malý vliv

25. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 3. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výrazný pokles znečištění po zavedení opatření kvůli koronaviru je hlášen z řady měst Omezení zlepšila ovzduší, ale na klima mají malý vliv Zdroj fotografie: 123rf Přísná opatření, která mnoho zemí zavádí proti šíření koronaviru, mají příznivý vliv na kvalitu vzduchu ve velkých evropských městech.

Například v Paříži kleslo znečištění o 20 až 30 %, výrazněji se snížily koncentrace oxidů dusíku, naopak u prachových částic byl efekt menší. U hlavních komunikací lze nyní dýchat stejně čistý vzduch, jako jindy v parcích.

Vědci z polytechnické univerzity ve Valencii studovali pokles koncentrací oxidu dusičitého (NO2) ve španělských městech. Tento plyn vzniká v důsledku spalování fosilních paliv a následných reakcí v atmosféře. Největší pokles v koncentraci tohoto plynu byl zaznamenán v Barceloně (83 %). V Madridu se snížila úroveň NO2 o 73 %.

Mnohem meší vliv mají opatření na úroveň CO2, jehož rostoucí koncentrace zesilují skleníkový efekt naší planety. Se snížením emisí se sice dá počítat (v Číně to bylo dočasně o 25 %), ale tento plyn má v atmosféře velkou setrvačnost a i současná koncentrace je dost vysoká na to, aby dokázala Zemi ohřívat ještě několik desetiletí.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024